G.O.C.   Grup Orquidològic de Catalunya
logo_ICHN

Col·labora amb el GOC
casa


NOVA EINA PER LA PRESA DE DADES D'ORQUÍDIES AL CAMP

El GOC ha engegat el projecte de crear un mòdul d’orquídies de Catalunya al web http://ornitho.cat/, que com sabeu és una utilitat per a la presa de citacions de camp per a diversos grups taxonòmics. Es tracta d’un projecte que creiem pot tenir una importància cabdal en la confecció d’una base de dades de localitzacions de les orquídies, i que serveixi per aprofundir en el coneixement i ajudi a la preservació d’aquesta família botànica.

Per poder dur a terme aquesta tasca s’ha creat un grup de treball amb membres del GOC i del GNO (Grup de Naturalistes d’Osona), que també s’ha implicat en el projecte.

Aquesta primavera ja ho hem posat en marxa i tothom que hi vulgui participar i compartir les seves troballes hi està convidat.

Ornitho és una eina flexible que ens permet geo-localitzar les citacions de les diferents espècies que anem trobant a les nostres sortides de camp.

Hi podem anotar:

  1. Nom del taxó. D’un llistat desplegable de les espècies que podem trobar a Catalunya i Andorra, segons la nomenclatura del llistat de la web del GOC.

  2. Localització UTM i Sexagesimal.

  3. Nombre de peus. I precisar l’estat fenològic en què es troben.

  4. Comentaris. On resulta d’especial interès indicar el radi en què es troba escampada la població.

  5. Fotografies. Indispensables per poder fer una correcta identificació. Podem retratar cada part significativa de la planta: flors, fulles, planta sencera, hàbitat.

Les dades les podem entrar al web un cop siguem a casa, si les hem pres amb un GPS o si recordem prou la posició com per poder-la fixar sobre un mapa tipus Google Earth. També hi ha la possibilitat, encara més pràctica, de fer servir l’APP disponible per Android (i properament per iOs) anomenada Naturalist, que ens permet entrar les dades directament des del mòbil, sobre el terreny, i després enviar-les al web.

Tant si ho feu d’una manera com de l’altra, aquí a la web del GOC us adjuntarem un tutorial per a fer-les servir. També hi ha un grup de validadors que us ajudaran en el cas que tingueu dubtes en la identificació, i es posaran en contacte amb vosaltres si cal aclarir algun punt.

La publicació de les dades sabem que és un tema que preocupa a l’usuari. Així, l’usuari pot decidir si mostrar qualsevol de les seves observacions a la resta d’usuaris, o bé mantenir-la oculta. A més, per la seva raresa, les observacions de determinades espècies s’oculten automàticament per a tots els usuaris, de manera que la seva localització no és pública. Trobareu llistat d’espècies que s’oculten automàticament al web.

Per la pròpia funció d’Ornitho.cat les dades es podran també facilitar tant a les administracions com al mon acadèmic que ho sol·licitin amb la finalitat de tasques d’estudi i conservació. També tindran accés total a les dades l’administració del web i un reduït grup de validadors, per al desenvolupament de la seva tasca.

Us convidem doncs a entrar a Ornitho.cat, on també hi ha la possibilitat d’entrar dades d’altres grups taxonòmics, i així entre uns i altres amants de la natura podrem enriquir els nostres coneixements, i potser ens engrescarem a ampliar el nostre camp d’interès.

Per poder començar us heu de registrar com a usuaris al web http://ornitho.cat/. Una adreça de correu i una contrassenya és tot el que cal.

http://ornitho.cat/

 

Document en format "pdf" per l'ajuda d'entrada de dades directament a     
http://ornitho.cat/    després de fer el registre en aquest lloc.     Baixar document.


Document en format "pdf" per l'ajuda d'entrada de dades des de l'APP NaturaList         Baixar document.

APP per a mòbil: NaturaList

NaturaList


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ZamiaDroid:

És una aplicació per a mòbils amb sistema operatiu “Android”, on podem crear i gestionar projectes, prendre citacions d'orquídies, editar citacions, veure citacions sobre un mapa cartogràfic i veure fotografies georeferenciades com a galeria

ZamiaDroid

Característiques, instruccions d'ús, i com baixar el programa “ZamiaDroid” als mòbils amb sistema operatiu “Android”.


http://biodiver.bio.ub.es/zamiaDroid/index.jspAltres opcions per la presa de dades:

Dispotius portàtils per la muntanya amb cartografia topogràfica, tipus com "Garmin"   o   "Compegps"

Full de citacions en format "xls" d'Excel

Eina de treball pel recull de cites d'orquídies:

Aquest full de citacions el podeu omplir d'acord amb les instruccions que trobareu detallades en el mateix fitxer.Els destinataris de les vostres dades són Francesc López, membre del GOC - Grup Orquidològic de Catalunya (ICHN), i dipositaris de les localitzacions. La seva adreça de correu electrònic la trobareu en el full de citacions.

Totes les dades rebudes quedaran en custòdia dins el GOC, aquestes dades el GOC en podrà disposar per finalitats científiques i divulgatives sense afany de lucre, sempre citant el nom de l'autor de la cita.

 


BAIXA L'ARXIU¡¡Gràcies per la teva col·laboració!!
GOC   /  Activitats  /   Articles d'investigació   /   Orquídies i botànics  /   Sortides   /   Publicacions   /    Publicacions antigues   /   Publicacions GOC-AOC   /   Col·labora/ZamiaDroid  / 
Materials difusió
  /  Morfologia  /  Orquídies de Catalunya  /  Orquídies d,altres comunitats  /  Orquídies de Portugal  /  Calendari de floració  /  Pol·linitzadors /  
Articles sobre pol·linitzadors
   /   Híbrids   /   Anomalies   /   Notícies   /   Vídeos i audiovisuals   /   Enllaços d'interès    /  @Contacte