Què és el GOC-ICHN

El GOC, Grup Orquidològic de Catalunya, és un grup de treball de la ICHN, Institució Catalana d’Història Natural que, al seu torn, és una filial de l’IEC, Institut d’Estudis Catalans.

La ICHN és una associació de caire científic i sense ànim de lucre que té per finalitat promoure l’estudi i la conservació dels diferents components del medi natural i difondre’n els coneixements obtinguts.

Els membres del GOC tenim orígens i graus de formació diversos. Ens uneix la passió per les orquídies i la natura en general. Fem un tasca de divulgació important amb xerrades i exposicions fotogràfiques. Alguns col·laborem en publicacions i tenim un dels millors llocs web d'Europa sobre orquídies silvestres, ophrys.cat, que hem anat construïnt amb el nostre esforç i amb l'ajuda de molts amics que ens han fet costat durant anys.

Organitzem sortides de camp a nivell divulgatiu i a nivell expert per donar a conèixer i eixamplar la riquesa orquidològica de Catalunya. També, duem a terme o promovem accions per protegir els llocs on creixen les orquídies, col·laborant tant com poguem amb les administracions públiques i la propietat de finques. 

També, gestionem l’apartat d’orquídies de la base de dades en xarxa ornitho.cat. Aquest és un lloc web de ciència ciutadana on múltiples entesos i afeccionats introdueixen les seves observacions sobre espècies naturals, directament al lloc web d'ornitho.cat o mitjançant l'aplicació NaturaList. Membres del GOC validen les dades entrades sobre orquídies. És una eina fonamental pel coneixement i evolució de les espècies i de la biodiversitat del país.

El membres de la junta actual són:

Coordinador general:
Coordinador Ornithocites:Pere Espinet i Guillem Bagaria
Vocals de publicacions:Xavi Sanjuan i Xavier Alamany
Vocals d'exposicions:Jordi Prat
Vocal relacions internacionals:Joan Roca
Vocals de sortides de camp:Jordi Vila i Pere Espinet
Representant del grup de treball:Lluís Salvador
Altres vocals:David Vilasís

Llista de validadors a ornitho.cat
Pere Espinet
Guillem Bagaria
Antoni Canals
Jordi Vila
David Vilasís
Martí Franch
Jordi Prat
Lluís Salvador
Xavi Sanjuan


Col·laboradors permanents del GOC-ICHN


Els orígens del GOC

El grup de treball GOC neix del caliu de l'AOC –Associació Orquidològica de Catalunya– fundada el 2009 i que es va existir al llarg de set anys. Molt abans d'això, érem un grup d'amics que al poble de Calders fèiem sortides de camp i ens vam iniciar en el coneixement d'aquesta família tan extensa que és la de les orquídies.

El dia que es va fundar l'AOC el 2009

Fruit de les inquietuds, empenta i coneixement envers les orquídies, i com a resultat de diverses trobades al camp, converses i contactes, el 14 de febrer de 2009 una bona colla d'orquidòlegs i orquidòfils de Catalunya ens vàrem trobar al Centre Cívic de Calders.

Es va presentar el projecte de fundació de l'Associació Orquidològica de Catalunya (A.O.C.) per part de l'aleshores president Luís Salvador, comptant amb la presència i recolzament del president de l'Asociación Ibérica de Orquidología A.I.O., Manuel Lorenzo.

Després d'un curt debat i aclariment d'alguns dubtes i qüestions es va decidir per unanimitat portar endavant el projecte de l'Associació amb una Junta Directiva inicial formada en aquell moment per les següents persones:

President: Luís Salvador, Vice-President i informàtica: Enric Quilez, Secretaria: Anna Ribera, Tresorer: Amadeo Molina, Delegats científics: Ferrán J. Lloret i Enric Arnold, Delegat de publicacions i biblioteca: Josep Fàbregas, Delegada de relacions internacionals: Ursula Höpping, Delegat de fotografia: Joan Canals, Delegat de sortides de camp: Jordi Vila, Delegat sde cartografia: Francesc Jonch i Francesc López

L'adscripció a la ICHN

El 29 de març de 2016, l'AOC es va integrar com a grup de treball a la ICHN Institució Catalana d'Història Natural, aconseguint així un paraigua legal, suport i intercanvi dins de la comunitat científica. Va canviar el nom d'AOC pel de GOC Grup Orquidològic de Catalunya esperant que en aquesta nova etapa s'aconseguirà donar moltes més passes en el nostre camí.

Actualitzat:
abril 4, 2022

GRUP ORQUIDOLÒGIC DE CATALUNYA
Institució Catalana d'Història Natural

Carrer de Maria Aurèlia Capmany, 14-16
08001 Barcelona

Tel.: 933 248 582
Fax: 932 701 180

Grup Orquidològic de Catalunya
error: Content is protected !!