NaturaList / Ornitho.cat

Cartografia d'orquídies de Catalunya

El GOC ha engegat un mòdul d’orquídies de Catalunya al web Ornitho.cat. És una utilitat per a la presa de citacions de camp per a diversos grups taxonòmics. És un projecte cabdal en la confecció d’una base de dades de localitzacions d'orquídies, que serveix per aprofundir en el seu coneixement i ajuda a la seva preservació.

Per dur a terme aquesta tasca, s’ha creat un grup de treball amb membres del GOC i del GNO (Grup de Naturalistes d’Osona).

Cartografia ornitho.cat

Com funciona Ornitho.cat i l'app NaturaList

L'Ornitho és el portal on el GOC i aficionats entren totes les localitzacions d'orquídies de Catalunya. Permet geolocalitzar les citacions de les diferents espècies observades a les sortides de camp.

Requereix introduir les següents dades:

  1. Nom del taxó, d’un llistat d'espècies que es poden trobar a Catalunya i Andorra, segons la nomenclatura que segueix el GOC.
  2. Localització UTM i sexagesimal.
  3. Nombre de peus i, opcionalment, estat fenològic (de floració) en què es troben.
  4. Comentaris opcionals, on resulta d’especial interès indicar el radi en què es troba escampada la població.
  5. Fotografies opcionals però que resulten indispensables per poder fer una correcta identificació i validació. Es pot fotografiar cada part significativa de la planta: flors, fulles, planta sencera, hàbitat.
Fotografies ornitho.cat

Les dades manuals es poden entrar al web un cop siguem a casa, tant si les hem pres amb un GPS tipus Garmin com si recordem prou la posició com per poder-les fixar sobre diverses versions de mapa, com ara el de l'ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

Hi han dues formes d'entrar les dades: manualment cita a cita o mitjançant l'aplicació per a mòbil NaturaList (no confondre amb iNaturalist), descarregable tant a Google Play com a App Store d'AppleNaturaList permet entrar les dades directament des del mòbil, sobre el terreny, i després enviar-les al web automàticament en qualsevol moment.

Tant si es fa d’una manera com de l’altra, Ornitho.cat ofereix un apartat de tutorials per a l'eficient introducció de dades. També hi ha un grup de validadors que us ajudaran en el cas de dubte sobre la vostra observació, posant-se en contacte amb vosaltres si cal aclarir aspectes de la vostra cita.

NaturaList

Privacitat de les dades

Cadascú pot decidir si mostrar qualsevol de les seves observacions a la resta d’usuaris o bé mantenir-les ocultes. A més, per la seva raresa, algunes espècies o híbrids ja s’oculten automàticament per a tots els usuaris, excepte per a qui ha fet l'observació, de manera que la seva localització no és pública. Trobareu el llistat d’espècies que s’oculten automàticament al seu web. També es poden ocultar les dades personals.

Per la pròpia funció d’Ornitho, les dades poden facilitar-se tant a les administracions com al món acadèmic que ho sol·licitin, amb la finalitat de tasques d’estudi i conservació. També tenen accés total a les dades l’administració del web i un reduït grup de validadors, uns per a tasques tècniques i els altres per la seva tasca de validar totes les observacions que entren al portal i mantenir la qualitat de la informació.

Iniciar-se

Us convidem a entrar a Ornitho.cat, on també hi ha la possibilitat d’entrar dades d’altres grups taxonòmics —ocells, mamífers, rèptils, odonats, papallones, etc...—, i així entre uns i altres amants de la natura podrem enriquir els nostres coneixements i potser ens engrescarem a ampliar el nostre camp d’interès.

Per començar, cal us registreu com a usuaris amb una adreça de correu i una clau de pas. És tot el que cal.

Descarregar PDF d'ajuda a la introducció de dades directament al lloc web Ornitho.cat (havent-se registrat prèviament)

Descarregar PDF d'ajuda a la introducció de dades des de l'app NaturaList (havent-se registrat prèviament)


Altres sistemes de col·laboració

zamiaDroid
zamiaDroid

Una altra app útil és zamiaDroid. És una aplicació per a mòbils de sistema operatiu Android on podem crear i gestionar projectes, prendre citacions, editar citacions, veure citacions sobre un mapa cartogràfic i veure fotografies georeferenciades com a galeria. Permet incorporar captures de nous espais amb punts d'informació en forma d'enllaç, imatge o text (màx. 3 punts), editar i servir en paquet. És de franc.

Aquí podeu consultar les característiques, instruccions d'ús i com baixar zamiaDroid al mòbil:
http://biodiver.bio.ub.es/zamiaDroid/index.jsp

Altres cartografies topogràfiques

També es poden utilitzar dispositius portàtils amb cartografia topogràfica aptes per anar per la muntanya. Vegeu Garmin o Compegps.

Plantilla d'Excel per a citacions en format .xls

L'aplicació de full de càlcul Excel, de Microsoft, pot ser una eina de treball pel recull de cites d'orquídies. La plantilla que us podeu descarregar aquí permet acumular citacions d'acord amb les instruccions que trobareu detallades en el mateix fitxer.

Els destinataris de les vostres dades són Francesc López, membre del GOC - Grup Orquidològic de Catalunya (ICHN), i dipositaris de les localitzacions. La seva adreça de correu electrònic la trobareu en el mateix full de citacions. Totes les dades rebudes queden sota la custòdia del GOC, que en podrà disposar per finalitats científiques i divulgatives sense afany de lucre, sempre citant el nom de l'autor de la cita. 

Gràcies per la teva col·laboració!!

Actualitzat:
abril 4, 2022

GRUP ORQUIDOLÒGIC DE CATALUNYA
Institució Catalana d'Història Natural

Carrer de Maria Aurèlia Capmany, 14-16
08001 Barcelona

Tel.: 933 248 582
Fax: 932 701 180

Grup Orquidològic de Catalunya
error: Content is protected !!